Podróżowanie w XXI wieku jest łatwe jak nigdy dotąd. Bez względu na to, czy opuszczamy nasz kraj w celach turystycznych czy biznesowych, jesteśmy w stanie dość sprawnie przedostać się nawet do najdalej oddalonych zakątków świata. Aby jedna dostać się do wielu państw, wciąż potrzebujemy mieć wizę. Bez tego dokumentu przekroczenie niektórych granic jest wręcz niemożliwe. Co zrobić, aby otrzymać wizę konsularną? Oto krótki poradnik.

Wizytacja w krajach, gdzie wymaga się posiadanie wizy, musi zostać poprzedzona przez załatwienie poszczególnych formalności. Bez nich przekroczenie granicy może okazać się niemożliwe. Wbrew różnym pozorom zdobycie wizy konsularnej nie jest wcale takie trudne. Chcesz wiedzieć, co należy zrobić, by otrzymać taki dokument? Przeczytaj poniższy poradnik.

Wiza – podstawowe informacje

Wiza to nic innego jak dokument, który poświadcza, że możemy przekroczyć granicę danego kraju. Najczęściej przybiera formę specjalnego wpisu lub stempla w paszporcie. Wizę nadaje przedstawicielstwo dyplomatyczne lub konsulaty poszczególnych państw. Czasem (choć rzadko i w określonych przypadkach) wydaje się ją już na samych granicach. Wyróżnia się kilka rodzajów wiz: biznesowe, turystyczne, pracownicze, studenckie, dyplomatyczne i wiele innych.

Sprawdź informacje o danym kraju!

Zanim rozpocznie się procedurę ubiegania się o wizę konkretnego kraju, należy zapoznać się przepisami, które regulują współpracę Polski z miejscem docelowym. Po co? Ponieważ niektóre państwa nie wymagają od nas posiadania wizy (chociażby większość krajów UE), natomiast inne ściśle określają rodzaj wiz udzielanych w konkretnym wskazanym celu. Warto zatem wiedzieć, na co przygotować się przed procesem starania się o wjazd do obcego kraju.

Złóż wniosek

Aby dostać wizę do danego kraju, należy oczywiście złożyć wniosek. Czynność te robimy albo przez osobistą wizytę w ambasadzie lub przez wypełnienie formularza online (wszystko zależy od danego kraju – informacje te również należy sprawdzić wcześniej). Często do wniosku musi zostać dołączona fotografia. Nie zdziwmy się również szczegółowymi pytaniami o różnym, czasem dziwnym dla nas charakterze.

Opłata wizowa

Otrzymanie wizy możliwe jest po wcześniejszym uiszczeniu opłaty wizowej. Jej wysokość różni się od danego kraju, do którego mamy zamiar się wybrać. Wszelkie informacje o tej opłacie znaleźć można na oficjalnych stronach internetowych ambasad.

Co dalej?

Po złożeniu wniosku i uiszczeniu opłaty wizowej, w niektórych przypadkach możemy zostać poproszeni na specjalną rozmowę do ambasady. W jej trakcie przedstawiciele danego kraju wypytają nas o m.in. o cele podróży. Taka sytuacja ma miejsce np. w trakcie załatwiania wizy do Stanów Zjednoczonych. Następnie z pewnością musimy dopełnić wszelkich formalności – przygotować paszport, wykupić ubezpieczenie oraz zapewnić sobie inne dokumenty wymagane przed dane ambasady. Na koniec czekamy na decyzję o przyznaniu wizy. Czas trwania oczekiwania różni się od kraju docelowego.

Skorzystaj z pomocy

Każda ambasada z chęcią udzieli Ci pomocy w sprawie otrzymania wizy. Oprócz tego można zgłosić się do zewnętrznych firm, które oferują usługi konsularne. Szczególnie przyda się to przy przygotowywaniu wyjazdów biznesowych. Takie firmy niemal za nas załatwiają wszelkie formalności i ułatwiają przejście przez procedury otrzymania wizy.